Серия от мощни трусове разтърсиха Турция. Министърът на вътрешните работи на

...
Серия от мощни трусове разтърсиха Турция. Министърът на вътрешните работи на
Коментари Харесай

Земетресение събуди Турция, срина куп сгради и погуби и рани стотици

Серия от мощни земетресения раздрусаха Турция. Министърът на вътрешните работи на страната заяви за 6 вторични труса от над 6 по скалата на Рихтер. " След първото земетресение с магнитуд 7,4 бяха регистрирани още шест мощни труса с магнитуд над 6. Последният беше с магнитуд 6,4. Всички наши служби работят, приготвят се товарни самолети " за изпращане на съоръжение и филантропични доставки, съобщи Сюлейман Сойлу в ефира на телевизия ТРТ.

Според Геологическият топографски институт на Съединени американски щати (USGS) земетресението е било с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер. Земетресението бе усетено в 04:17 ч. локално време. Трусът е станал на дълбочина от към 17,9 км. Епицентърът му е в окръг Пазарджик в окръг Кахраманмараш. Трусът е бил усетен чак в Ливан, Сирия и Кипър.

Турция заяви, че 76 души са починали и 440 са били ранени при мощното земетресение, станало рано тази заран, съобщи Ройтерс. " 76 наши жители изгубиха живота си в Адана, Адъяман, Малатия, Кахраманмараш, Газиантеп, а 440 жители бяха ранени в Шанлъурфа, Диарбекир, Адана, Адъяман, Малатия, Османие, Хатай и Килис ", се споделя в известие на службата за изключителни обстановки. Най-малко 62 души са починали в Сирия по последни данни на управляващите вследствие на мощното земетресение в прилежаща Турция, заяви телевизия " Ал Хадас ". Повечето от жертвите са в граничните провинции Алепо, Идлиб и Латакия. Стотици са ранени.

В страната е оповестено най-високо равнище на паника, заяви министър Сойлу. " В страната е оповестена най-високата степен на паника. Заедно със Службата за изключителни обстановки сме изпратили спасители в районите ", акцентира той.

Към момента няма данни за потърпевши български граждани след мощното земетресение в Югоизточна Турция, оповестиха от Министерство на външните работи.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР